Útok na Malinovú sa stal, tvrdia USA

25.08.2011 Celý región

BRATISLAVA 25. augusta (WEBNOVINY) - Wikileaks už nevnášajú svetlo len do medzinárodných vzťahov, ale aj do slovenských káuz. Podľa depeší z americkej ambasády v Bratislave sa totiž útok na Hedvigu Malinovú-Žiakovú stal, píše portál aktualne.sk.

V tom čase ešte študentka však mala dostať len "ľahkú bitku" a informácie o nej zveličiť. "Snažila sa urobiť svoje zranenia horšími z obavy, že ´to nebude stačiť´ na to, dostať jej prípad na políciu," preložil na svojom blogu na stránke týždenníka .týždeň bloger Matej Kvocera. Americké depeše, týkajúce sa aj Slovenska, server Wikileaks zverejnil v stredu 24. augusta.

IVO: Ľudia hodnotia vyšetrovanie prípadu Malinovej kriticky
CHMEL: Keby bola Malinová Slovenka, kauza by vyzerala inak
Tichý na výbor neprišiel, mal hovoriť o Malinovej

Prípad je ostro sledovanou kauzou aj zo zahraničia, keďže mladá žena je etnická Maďarka a útok mal byť namierený práve proti tejto skutočnosti. Napadli ju údajne dvaja vyholení muži - pravdepodobne skíni - ktorí si ju vybrali práve pre fakt, že telefonovala v maďarčine. Slovensko-maďarské vzťahy sa najmä v čase útoku výrazne vyhrotili. Prispela k tomu aj politizácia kauzy, keď výsledky vyšetrovania zverejňoval a k prípadu sa oficiálne vyjadroval aj vtedajší minister vnútra a člen strany Smer-SD Robert Kaliňák.
 

Vyberte región